Seilbåt vs. motorbåt

Seilbåt eller motorbåt, ikke alltid et enkelt valg. Det hevdes at har man først ført en seilbåt og opplevd den unike følelsen av vann, vind og båt, vil man aldri gå tilbake til en motorbåt. For enkelte er det kun seilbåt som gjelder, og er man av typen som mener reisen er viktigere enn målet, bør man så absolutt vurdere seilbåt. Følelsen man får i en seilbåt kan ikke sammenlignes med en motorbåt. Lyden fra en seilbåt og følelse av å være i ett med båt og natur er en fantastisk følelse. Ulempene er selvfølgelig at hvis det blåser mye, blir livet levd på skrå. Det å føre en seilbåt er langt mer aktivt enn å kjøre motorbåt, her er det mye hardt arbeid og langt fra så avslappende som en motorbåt. På grunn av dyptgående kjøl må man også være mer våken overfor alle staker og merkinger. Et av de virkelige plussene med seilbåt er at de er mye tryggere enn motorbåt i uvær, selv om mange opplever det motsatt. Mens nesten alle seilbåter over 32 fot er klassifisert for at de kan brukes på åpent hav, er det få motorbåter som oppnår samme klassifisering.

Krav til kunnskap

Skal man føre en motorbåt over 8 meter i lengde må man ha båtførerbevis for å bevise at man har den generelle kunnskapen som kreves for å kunne føre en båt. Ut over det er det ingen krav eller behov for erfaring. Å føre en motorbåt er på mange måter som å kjøre bil, man avlegger kurs og prøver, og så bærer det i vei. Jo mer man kjører, jo mer erfaring får man.

Det er langt mer krevende å seile enn å kjøre en motorbåt. I en seilbåt må man spille på lag med naturen på en helt annen måte enn i motorbåt. Her er det ikke bare snakk om å få vind i seilene. Her må man tenke langt fram, og vurdere hav og vind kontinuerlig. Forholdene på havet endrer seg raskt og det merker man utrolig godt om man befinner seg i en seilbåt. Alle som vurderer å gå til anskaffelse av seilbåt bør sette seg på skolebenken. Et nybegynnerkurs for seiler koster fra 3-5000 kroner og det finnes en rekke kurs også for de mer erfarne.

Mest plass for pengene

Det er ikke bare når det kommer til egenskaper på havet seil og motor har store ulikheter, også når det kommer til plass ombord og antall m2 man har tilgjengelig er det store forskjeller. Størst forskjell merker man når man skal inn i kabinen. En motorbåt av en viss størrelse tilbyr gjerne både overbygg og kabiner med vinduer, mens på en seilbåt må man alltid gå ned i “kjellerstuen” og naturlig lys er ofte en mangelvare. I tillegg til dårligere belysning er de fleste seilbåter atskillig mer spartansk inredet enn en moderne motorbåt. Ikke misforstå, her har man det man trenger av utstyr, men her er det sjeldent skjulte flatskjermer og oppvaskmaskin. Der en motorbåt ofte vinner hva gjelder komfort innvendig, er seilbåten den soleklare vinner hva gjelder uteplass. En seilbåt har enorme dekkplater man kan benytte til det man måtte ønske. Det er også viktig å bemerke at ser man på båter i enmillionklassen får man ved å velge seil over motor ofte så mye som 10-12 fot mere båt.

Vedlikehold og drift

Drift og vedlikehold er viktige punkter når man skal velge seg båttype. Hva gjelder seil VS motor er vedlikeholdskostnadene i de fleste tilfeller relative like. En motorbåt koster mer i form av motorer som må ha service oftere, mens en seilbåt koster mer å lagre da den ofte er større. Nye seil er heller ikke billig. Driftskostnadene er hvor man finner den største forskjell. En motorbåt brukes som oftest for å komme seg raskest mulig fram og tilbake, og bensin og diesel er ikke billig. Selv ikke avgiftsfri diesel er gratis. Vindkraft derimot, koster ingenting.