Egen båt er for mange den ultimate drømmen. Muligheten for å dra hvor man vil, og ligge ensom og alene langt ut på havet og nyte solen mens fisken napper på snøret. For mange er det den absolutte frihetsfølelse. Båtlivet er innbydende, det kan by på enormt mye hygge for en selv og familien om man går til anskaffelse av båt, men båt er ikke bare kos. Båt er mye arbeid og det er en rekke ting man bør tenke nøye gjennom før man drar visakortet.
Hvilken båt trenger man?
Fritidsbåter kommer i alle størrelser, og interiør og utstyr varierer like mye som prisen gjør. Det første man bør tenke over før man kjøper båt er; hva skal du bruke båten til? Er det fisketurer rundt i skjærgården man søker, eller er det muligheten for å ta med hele familien på ferie som er målet? Husk også at jo større båt man kjøper jo mer koster forsikring, vedlikehold og lagring. Fast båtplass ved et moderne bryggeanlegg kan koste mange tusen kroner hvert år. Det er heller ikke sikkert at du får båtplass. Mange byer i Norge i dag har rett og slett ikke flere plasser å tilby. Så bestemmer man seg for at man ønsker en båt som ikke kan lagres på henger, bør man sjekke tilgang på båtplass først. Det er også viktig å tenke over hvem som skal føre båten, skal hele familien kunne nyte båten er det viktig at alle kan føle seg trygg på størrelse og motorstyrke.
Snekke, halvplaner eller planende båt?
Ute på åpent hav er idealfarten ofte mellom 15 og 20 knop. Ved slike hastigheter kan man holde det gående selv i litt dårlig vær, og man kommer relativt raskt fram på en komfortabel måte.
Men å lage båter som kan gjøre dette, er ikke alltid like enkelt. Med litt ekstra vekt ombord er det vrient å få en planende båt til å oppføre seg godt i vannet ved 15 knop. De tradisjonelle skrogene vil ofte ikke takle det mange hobbyførere søker fra en båt. Tenk over hvilke hastigheter som er realistisk for deg, hva er det du ønsker ut av båten og hvor lange turer er det aktuelt å legge ut på. Ikke stol på at en tunglastet, planende båt skal bevege seg lett og elegant gjennom vannet i 15 knop. Man kan heller ikke regne med at halvplaneren med helgarderende kjøl skal kunne frese av sted i 30 knop, bare det lesses på med hestekrefter. Vannet følger sine egne lover og skal du finne båten som passer deg og dine er det viktig at man tenker nøye gjennom ulike type skrog før man kjøper. Husk at båter ofte er som biler, de kan tape store verdier hvert år og hyppig båtbytte kan koste mer enn det smaker.
Bensin eller diesel?
Før du bestemmer deg for hvilken motor du ønsker i båten, bør du vurdere pris på både motor og drivstoff. En bensinmotoren bruker 30-40% mer brennstoff enn diesel. Dette er fordi en liter bensin inneholder mindre energi enn en liter diesel. Dette kan være en avgjørende faktor om man skal ut på lengre turer og det er langt mellom bunkringsstasjonene. Den såkalte avgiftsfrie dieselen i kombinasjon med lavere forbruk har ført til at de aller fleste familiebåter i Norge har dieselmotor. Båter med dieselmotor har tradisjonelt sett også vært lettere å selge.
En bensinmotor byr på et relativt høyt omdreiningstall som til gjengjeld gir bedre finmanøvrering av båten. Dette passer gjerne de som ønsker mindre båter og litt mer morro på havet, men høyt omdreiningstall betyr ofte kortere levetid på motoren og hyppigere service. På den andre siden gir bensinmotorene mindre vibrasjon, støy og veier mindre enn dieselmotorer.
Ingen sa det skulle være enkelt å velge båt. Er du usikker kan det være lurt å snakke med andre båtkyndige personer og kanskje leie båt en sesong eller to før man bestemmer seg.